Home

Collectie

Research

Contact

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint-Lenaarts

Duits veldgraf

Volgende objecten kwamen tevoorschijn bij de ontruiming van de site waar ooit 32 Duitse soldaten tijdelijk waren begraven. In 1949 waren de lichamen reeds ontgraven en overgebracht naar het Duits militair verzamelkerkhof in Lommel, maar een aantal objecten bleven achter. Op 11 mei 2009 werd de site voor het eerst sinds 60 jaar terug heropend.

Duitse staalhelm en een Duitse gamelle met initialen W.K.

Bakeliet onderofficiersfluitje met kompas en een sjaaltje dat gemaakt is van Brits parachutestof.

Tevens werden vier naamplaatjes aangetroffen, waarvan zeker twee informatie bevatten die kunnen bijdragen tot het aanvullen van dossiers van vermiste en/of onbekende soldaten. Het onderzoek loopt nog.

Brecht

Duitse weerstand

Achter twee naburige bomen vonden we telkens een groot aantal geweerhulzen. Na onderzoek blijken ze allen van Duitse makelij en afgevuurd door hetzelfde wapen. Rekeninghoudende met de vindlocatie en andere factoren vermoeden we dat het sporen zijn van de Duitse weerstand die de Canadezen van het Fusiliers de Mont-Royal ondervonden bij hun gevechten op 24 september 1944.

Zeldzame betonhandgranaat

Opmerkelijk was de vondst van de restanten van een Duitse steelhandgranaat. Enkel het beton van de granaatkop heeft de jaren in de ondergrond goed doorstaan. Het betreft hier een crisisproduct dat wegens het gebrek aan grondstoffen zoals koper en metaal werd vervaardigd uit beton. Meestal werden deze granaten verstuurd naar het Russische Oostfront.

Sint-Job-in-'t-Goor

Munitiekistonderdeel

Deze metalen plaat is afkomstig uit een Canadese munitiekist en diende om acht hulzen van het 25 Pr (105mm) veldgeschut te stabiliseren tijdens het transport. Dit object werd in 2005 gevonden. Niet ver daar vandaan vonden we in 2009 een andere metale kist in een oud schuilputje. Aangezien er in de zijkant een reeks verluchtingsgaten waren ingeklopt vermoeden we dat ze werd gebruikt als geïmproviseerde houtstoof.

Zeer effici├źnte survivaltechnieken

Nabij enkele oude infanterieputjes die gegraven werden door leden van het South Saskatchewan Regiment kwam dit object tevoorschijn in 2009. Het betreft hier twee jachtpatronen van Canadese makelij die over elkaar waren geschoven om zodoende een waterdichte koker te vormen. Deze koker was gevuld met lucifers die hun lange ondergrondse verblijf ( vanaf 1944!) opmerkelijk goed hebben overleefd.

Verzamelzone voor de aanval

In een bos dat door het South Saskatchewan Regiment als verzamelgebied werd gebruikt voor de aanval op Lochtenberg kwamen enkele interessante objecten aan het licht. Zo oa een ladere van een Stengun. Dit was een lichte mitrailleur van het caliber 9 mm. Het werd voornamelijk gebruikt door korporaals.

Verder vonden we ook deze luidspreker die qua kleur en model te determineren is tot de handmicrofoon van de grote draadloze radio die op de rug werd gedragen en waarmee de compagniebevelhebber in contact stond met zijn hoofdkwartier.

Dit kokertje is afkomstig van een PIAT-granaat en diende voor het transport van de ontsteker. Een opmerkelijke vondst want zonder dit kleine onderdeel is de anti-tankgranaat onbruikbaar! Mogelijk zorgde het verlies van dit object tot een erg onaangename verrassing tijdens de gevechten om Lochtenberg.