Home

Collectie

Research

Contact

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint-Lenaarts

Militaire noodbrug

Aan Brug 9 werd door de Royal Canadian Engineers een militaire noodbrug gebouwd. Aanvankelijk was het een vaste brug maar naarmate de scheepvaart zich herstelde, zorgde men dat de brug kon kantelen. Hier zien we foto's van 1945 met de opgehaalde Baileybrug. (foto Liza Willems)

Brecht

Duits hoofdkwartier

Het statige herenhuis is de Lessiusstraat, tegenover de Waterhoeve, werd tijdens de bezettingsjaren meerdere malen gebruikt als hoofdkwartier. Hier poseren enkele soldaten van het 2de Bataljon, Infanterieregiment 65 voor hun Ortskommandantur te Brecht. De opname dateert van het voorjaar 1941. (foto uit collectie Wally Schoofs)

Vrijwillige Arbeidsdienst voor Vlaanderen

In maart 1941 richtte het V.A.V.V. in Brecht haar ploegleidersschool "Joris van Severen" op. Deze school was gevestigd in de Schippersdreef en bleef open tot aan de bevrijding. Soms hield de V.A.V.V. ook bijeenkomsten in het dorpcentrum van Brecht. Hier zien we een plechtigheid voor het oude gemeentehuis anno 1943 (foto Emile Loots, oud-V.A.V.V.-er)

Sint-Job-in-'t-Goor

Duitse inkwartieringen

Enkele Duitse soldaten poseren op de wegwijzer aan het kruispunt van Sint-Jobsteenweg en Overbroeksebaan in Maria-ter-Heide. (foto Werner Palinckx)